Γενικες Αρχες

Γενικές Αρχές

 1. O Ελευθεροτεκτονισμός είναι μια ένωση ελεύθερων ανδρών που έχει τις ρίζες της και τις αρχές της στην εποχή των συντεχνιών των λιθοξόων του Μεσαίωνα.
  Οι κανονισμοί των συντεχνιών αυτών, σώζονται σε διάφορα έγγραφα και ειδικότερα σε «συντάγματα Ελευθεροτεκτόνων» από το 1723. Επίσης εξακολουθούν να εφαρμόζονται μέχρι σήμερα σε ορισμένες τελετές και λειτουργούν ως μέσο για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των Ελευθεροτεκτόνων.
 2. Οι Ελευθεροτέκτονες θεωρούνται μεταξύ τους «αδελφοί» και η ένωση θεωρείται επίσης αδελφότητα. Γνωρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ικανοτήτων και κοινωνικής θέσης γεννιούνται ισότιμοι. Γνωρίζουν επίσης ότι αυτό συχνά παραβλέπεται στην καθημερινότητα και ως εκ τούτου, θεωρούν καθήκον τους να διαδώσουν και να πράξουν την αδελφικότητα αυτή μεταξύ όλων των ανθρώπων.
 3. Ο σκοπός του Τεκτονισμού είναι η έμπρακτη τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών.
  Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής: η χρησιμοποίηση των συμβολισμών των Λιθοξόων του Μεσαίωνα, η διαπαιδαγώγηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές αρχές (αξίες), η προώθηση των ιδανικών της πραγματικής φιλίας και αδελφικής αγάπης, η εκπλήρωση των κοινωνικών υποχρεώσεων και η άσκηση φιλανθρωπίας. Επιπλέον, ο Ελευθεροτεκτονισμός επιδιώκει την προώθηση των αρχών του στον έξω κόσμο ώστε να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και τη γενική διαφώτιση, τη βοήθεια των κοινωνικών ιδρυμάτων και τέλος την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας.
 4. O Τεκτονισμός ονομάζει την υπέρτατη δύναμη (τον δημιουργό) «Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος (ένας τεκτονικός όρος για το «Θεό»). Διακηρύσσει την ελευθερία της συνείδησης, της θρησκείας και της σκέψης, και απορρίπτει όλους τους περιορισμούς στις ελευθερίες αυτές. Σέβεται όλες τις θρησκείες και κατακρίνει όλους τους διώκτες οποιασδήποτε θρησκείας. Σύμφωνα με τα αρχαία έθιμα, η «Βίβλος του Ιερού Νόμου», ο Γνώμονας και ο Διαβήτης, τα «τρία μεγάλα φώτα» του Τεκτονισμού, έχουν εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια των τεκτονικών εργασιών.
 5. Ο Ελευθεροτέκτονας είναι καλός πατριώτης και πράττει ότι μπορεί ώστε να υπάρχει μία ειρηνική κατάσταση στο κράτος το οποίο κατοικεί. Πιστός στις αρχές του Ελευθεροτεκτονισμού εργάζεται για να εξασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζοντας τις Τεκτονικές αρχές του κάθε μέλος θα πρέπει να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται στα κοινά σύμφωνα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του, επιδιώκοντας να συμβάλει στη γενική ευημερία.
 6. Η στοά είναι ένα μέρος όπου οι αντιθέσεις, τα προβλήματα και οι διαμάχες της καθημερινότητας δεν έχουν θέση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών τα μέλη δεν συζητούν πολιτικά ή θρησκευτικά θέματα.
 7. Ο Τεκτονισμός δέχεται ως μέλη του ελεύθερους και έντιμους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, εθνικότητας, πολιτικής τοποθέτησης ή κοινωνική θέσης, οι οποίοι επιθυμούν την ηθική και πνευματική τους βελτίωση.
 8. Ο Ελευθερότεκτονας είναι υποχρεωμένος να τηρεί πιστά τους κανονισμούς της Μεγάλης Στοάς καθώς επίσης και τον κανονισμό της Στοάς της οποίας είναι μέλος. Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή, αν αυτό το καλούν οι προσωπικές του απόψεις και το επιβάλουν οι περιστάσεις.